Tong 300/400 gram

Tong is een ware delicatesse en veruit de bekendste en meest begeerde platvis, een vis waar de Nederlandse vissers trots op zijn. Onze Nederlandse visserij is gespecialiseerd in de vangst van deze vis. Tong is één van de beste platvissen ter wereld en is bij uitstek de meest geliefde vis in de Benelux.

Tong is in veel opzichten een belangrijke vis voor Nederland. Het is de meest waardevolle platvis die in Nederland wordt aangevoerd. Van de waarde van alle geveilde vis is 35% afkomstig van de omzet van tong. Nederlandse vissers hebben in de Noordzee 75% van het Europese vangstquotum voor deze vis. En tenslotte is tong zo waardevol vanwege zijn unieke smaak en daardoor zeer geliefd.

103007-1_Tong heel 250-300 gram  103018-2_Tong heel kleinmiddel

Tong is een platvisachtige en leeft op de zeebodem, overdag ligt hij ingegraven in het zand en ’s nachts gaan ze op zoek naar voedsel. De tong is een langgerekte, ovale vis met een ronde kop. De rechterzijde, de ‘bovenkant’, is bruin met vlekjes en stippen en de onderkant is wit, deze kleuren zorgen ervoor dat de tong niet opvalt wanneer deze ligt ingegraven.
Zijn kleine oogjes staan dicht bij elkaar aan de rechterzijde van het lichaam, maar de oogjes van de tong staan nog niet aan deze kant als ze geboren worden. Hij wordt net als alle andere platvissen geboren als een gewone vis met een oog aan beide zijden van het lichaam. Alleen ondergaat de jonge tong al snel een metamorfose waarbij de ogen aan de rechterkant komen te staan. Dit geeft ze de mogelijkheid om half ingegraven in het zand op een voorbij zwemmende prooi te loeren.

De ‘Fresh Fish of the Day’ is de Zeetong 300/400

103011-3_Tong heel 450-500 gram - Copy

Tong behoort tot een van de best smakende vissoorten ter wereld. De smaak van tong is subliem en verfijnd. Het visvlees is stevig en tegelijk zacht en sappig. Tong wordt meestal panklaar op de graat, zonder kop en zonder vel gebakken. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden met de tong. Hij kan namelijk naast gebakken worden ook nog worden gegrild, gestoomd, en worden gestoofd.

 

VIS WEETJE…

Menu