Schol
De schol, ook wel pladijs genoemd, is een platte, ruitvormige vis. De schol is een platte vis die tot de familie van de scholachtige wordt gerekend, een grote platvisfamilie waartoe vele bekende soorten behoren zoals: heilbot, schar en tongschar.
De vis leeft op de bodem van de zee en niet ver van kust. De schol komt vooral voor in de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee en in het westelijke gedeelte van de Middellandse Zee. Het is één van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij.
De kleine schollen zwemmen rechtop. Na de geboorte ondergaan ze een gedaanteverwisseling. In ongeveer zes weken ‘vallen ze om’ tot platvis. De ogen van de schol bevinden zich aan de rechterkant en aan de linkerkant is hij wit. Aan de rechterkant heeft de schol een grijsbruine kleur met oranje vlekjes. Hij beweegt zich voort in een golvende beweging en voedt zich voornamelijk met weekdieren en wormen. Omdat schol een platvis is en op de bodem leeft, kan de smaak van de schol per bodemsoort nogal verschillen.
Vandaag als ‘Fresh fish of the day’ de Schol.
De schol is een zeer gewilde consumptievis: aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk te bereiden.. Het visvlees van de schol is stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van de grote schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanner ze gepaneerd en gefrituurd worden. Een hele schol kan het beste gebakken of gegrild worden.
De schol is het beste van kwaliteit in de zomermaanden en het najaar.