Pieterman

Een vis die smeekt om ontdekt te worden, de pieterman. Een makkelijke, smaakvolle maar nog lang niet bij iedereen bekende vis.

De pieterman komt voornamelijk voor in de Middellandse zee en was in de oostelijke Atlantische Oceaan en de Noordzee tot voor kort een zeldzame dwaalgast. Door de opwarming van de aarde en dus ook van het zeewater lijkt hij zich ook in onze kustwateren tegenwoordig steeds beter thuis te voelen.

De pieterman (behoort tot de baarsachtigen) is een slanke en zijdelings platgedrukte vis, die een lengte van zo’n 45 centimeter kan bereiken. Zijn kleur wisselt van groengrijzig via geelbruinig tot zelfs citroenkleurig en zijn buik is donker gestreept.

Pieterman

Dat de vis zijdelings is afgeplat betekent dat hij zich het beste thuis voelt op een zanderige bodem en daardoor vallen ze nauwelijks op. Ze graven zich in, in het zand, in ondiep water, loerend op prooivissen.

Vandaag als ‘Fresh Fish of the Day’ de Pieterman.

De Pieterman is een matig vette vis die bovendien makkelijk te fileren is en vaak gunstig geprijsd is. De vis verleent zich uitermate goed om te bakken en is bijvoorbeeld erg lekker met pastinaak en pompelmoes. Ook gebakken met sjalottenvinaigrette is erg lekker, maar natuurlijk is de pieterman ook goed te grillen of in de oven te bereiden.

Een vis die zich leent voor vele mogelijkheden, het mag dan een onbekende vis zijn maar hij is het zeker waard om uit te proberen!

 

Pieterman 4

Menu