Harder

Het ‘vergeten visje’, het is een minder bekende vissoort die toch over de hele wereld voorkomt, we hebben het over de harder. De harder wordt door steeds meer chef-koks ontdekt.

De harders zijn makkelijk te herkennen door hun twee korte gescheiden rugvinnen, de voorste met vier stekels, maar ook door hun korte platte kop. Ze hebben een brede bek met borstelvormige tandjes. Harders leven in scholen, vaak dicht bij de kust.

Het is een veelvoorkomende vis langs de Nederlandse eilanden, die nog maar weinig gegeten wordt. Dat is zonde, want de harder heeft heerlijk romig vlees en een stevige structuur. Hij is vaak te spotten als hij van de algen van de scheepsrompen afgraast.

De harder is iets vetter dan de klassieke witvis. Dit is ideaal om te grillen en smaakt hierdoor heel puur en fris. Het is een delicate vis die fijn van smaak is en ook goed kan worden gebakken of gestoofd.

101010-1_Harder heel

Wist je dat…

De harder een vegetarische vis is. Deze vis graast algen en wieren van de rotsen, van dijken en haveninstallaties.

Menu